2022
Rashing Halkası Nedir? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır?
Rashing Halkası Nedir?
Rashing halkaları, seramik, metal veya plastikten yapılmış silindirlerdir ve gaz, petrol ve sanayinin yanında Soğutma kulelerinde verimliliği artırmak için kullanılır. Halkalar, kimyasal reaksiyonlar için mevcut yüzey alanını artırmak için kuleye rastgele paketlenir. Tipik olarak, silindirin uzunluğuna eşit bir çapa sahip içi boş silindirler şeklinde şekillendirilirler.
Friedrich Raschig 1880'lerde halkaları icat etti, ancak 1910'lara kadar patentini almadı. Ayrıca, çeşitli organik kimyasallar yapmak için birkaç anahtar işlemi icat etti veya geliştirdi. Raschig halkaları kimya endüstrisinde devrim yaratacaktı , çünkü paketleme mevcut üretim süreçlerinin verimliliğini büyük ölçüde artırdı. Buluşundan önce, ilk kimyagerler, yüzey alanı kazanmak için tankları kırık cam şişeler, çanak çömlek ve hatta kayalarla doldurdular.
Rashing Halkaları Ne işe yarar?
Kimyasal işlemler için yüzey alanı önemlidir, çünkü gazlar ve sıvılar yeterince karışmadan çok az reaksiyon meydana gelir. Gaz bir sıvı tankına köpürtülürse, bir miktar karışma meydana gelebilir, ancak bir reaksiyon yalnızca gaz ve sıvının buluştuğu yerde meydana gelebilir ve bu da düşük verimle sonuçlanır. Delikli yatay plakalar, sıvı yukarıdan aşağıya ve gaz aşağıdan yukarıya doğru akan dikey bir kuleye monte edilebilir. Kule tepsiler yardımcı olacaktır, ancak reaksiyon verimliliği yalnızca kısmen iyileştirilmiştir.
Bir kuleyi rastgele yerleştirilmiş Raschig halkaları ile paketlemek, reaksiyonlar için çok geniş bir yüzey alanı oluşturur. Bunun nedeni, sıvının halkaların oluşturduğu binlerce kanalda hareket etmesi, iç ve dış yüzeyleri kaplaması ve sonunda tabana akmasıdır. Alttan giren gaz, halkaların oluşturduğu aynı yollardan akacak ve sıvı ile temas ve reaksiyona girmek için zamana sahip olacaktır.
Rashing Halkalarını Neden Kullanmalıyız?
Rashing halkaları, ilk nesil mühendislik ürünü kule ambalajı olarak kabul edilir ve nispeten basit bir tasarım nedeniyle 21. yüzyılda hala yaygın olarak kullanılırdı. 20. yüzyılda eyerler, sarmal yaylar ve birçok delikli veya delikli silindirler gibi şekiller de dahil olmak üzere diğer ambalaj tasarımları geliştirildi. Bu şekillerin tümü reaksiyon sürelerini iyileştirmeye veya ağırlığı azaltmaya yönelik girişimlerdi ve bazı kimyasal işlem türleri için kullanışlıydı. Bu gelişmelere rağmen, basit bir Raschig halka tasarımı, daha egzotik tasarımlara kıyasla makul fiyatlarla mükemmel reaksiyon verimliliği sağladı.
Rashing halkasının nasıl çalıştığı ise; Bir damıtma kolonunda, geri akış veya yoğunlaşmış buhar kolondan aşağı akar ve halkaların yüzeyini kaplar, yeniden kaynatıcıdan gelen buhar kolona çıkar. Bu buhar ve sıvı küçük bir boşlukta birbirlerini geçerken dengeye doğru yönelirler.
Raschig Halkalarının Kullanım Alanları
Raschig halkaları çeşitli işlemler için kullanılabilirken, bileşenlerin göreve, çevreye ve ilgili kimyasallara en iyi şekilde uyacak şekilde özel olarak formüle edilmesi gerekir. Yaygın uygulamalarından bazıları şunlardır:
● Damıtılmış Alkol üretimi
● Kimyasal kule operasyonları
● Etanol üretimi
● Gaz işleme
● Soğurucular/Sıyırıcılar
● Kirlilik kontrol yıkayıcılar
● Kütle transferi
● Isı transferi
● Sıvı çıkarma
Rashing Halkalarının Faydaları
Raschig halkaları, özellikle metal Raschig halkaları , aşağıdakiler gibi birçok avantaj sunar:
● Düşük maliyetli. Çeşitli malzemelerden yapılabilirler, düşük üretim maliyetleriyle uygulamalara kolayca uyarlanabilirler. Yaygın olduğu gibi toplu satın alma, gerekli yatırımı daha da azaltır.
● Mükemmel dayanıklılık. Raschig halkaları, kostik kimyasallara, asitlere ve solventlere karşı üstün dirençleri nedeniyle uzun hizmet ömrüne sahiptir. Yüksek mukavemetli tasarımları ayrıca kirlenmeyi ve durgunluğu azaltır. Ek olarak, aşırı sıcaklıklardan ve fiziksel şoktan kaynaklanan hasara karşı dayanıklıdırlar.
● Yüksek kapasite ve ayırma verimliliği. Metal Raschig halkaları, yüksek kapasite ve ayırma verimliliği gibi ek avantajlara sahiptir.