0609
2021
Su Soğutma Kulesi Çalışma Prensibi, su kulesi çalışma prensibi, soğutma kulesi çalışma prensibi

Su Soğutma Kulesi Çalışma Prensibi

Soğutma kulesinin çalışma prensibi oldukça etkileyicidir. Soğutma kulelerinde soğutma işlemi, suyun kısmi buharlaşması ve hava ile ısı alışverişinden kaynaklanır. Soğutma kulesi içindeki su damlacık üzerine akar, damlacıklar ya da ince bir tabaka ile akar.

Böylece, kanallar boyunca hava akışları geçer. Böyle bir düzenlilik vardır: Soğutma kulelerinde% 1 su buharlaştığı zaman, kalanın sıcaklığı 6 C azalır. Sıvı kaybı bir dış kaynak tarafından telafi edilir. Gerekirse tatlı su, arıtmaya tabi tutulur (filtrasyon).

kapalı tip soğutma kulesi

Kapalı Devre Soğutma Kulesi Çalışma Prensibi

Kapalı devre soğutma kulesi CTP Mühendisliğin ana ürünüdür. Kapalı soğutma kuleleri su havzası gerektirmez, az yer kaplar, kireçlenmeyi önlemek için magnezyum ve kalsiyum iyonu olmayan su kullanır. Soğutma kuleleri için zengin endüstriyel deneyime sahip olan CTP Mühendislik, önde gelen bir endüstriyel soğutma kulesi üreticisi olarak profesyonel ve yüksek performanslı çözümler sunabilmektedir.

Çalışma sırasında, serpantin içindeki ılık akışkandan ısı, püskürtme suyuna aktarılır ve daha sonra suyun bir kısmı buharlaştıkça atmosfere aktarılır. Chiller uygulamalarına ve diğer endüstriyel soğutma sistemlerinde proses soğutmaya ek olarak, kapalı devre soğutma kuleleri genellikle kapalı devre soğutmanın gerekli olduğu ısı pompası sistemleri ile birlikte kullanılır.

 

açık tip soğutma kulesi

Açık Devre Soğutma Kulesi Çalışma Prensibi

Açık devre soğutma kulesi, suyun hava ile doğrudan temas yoluyla soğutulmasını sağlayan bir ısı eşanjörüdür. Sudan havaya ısı transferi kısmen duyulur ısı transferi ile, fakat esas olarak gizli ısı transferi (suyun bir kısmının havaya buharlaşması) ile gerçekleştirilir, bu da ortam sıcaklıklarından daha düşük soğutma sıcaklıklarına ulaşmayı mümkün kılar. Soğutulacak sıcak su, borular vasıtasıyla açık soğutma kulesinin tepesine pompalanır. Bu su, düşük basınçlı su dağıtım nozulları ile ısı değişim yüzeyi üzerine bölünür ve dağıtılır. Fan tarafından üflenen taze hava, açık soğutma kulesi ünitesinin alt bölümüne girer ve ıslatılmış ısı değişim yüzeyinden geçerek ısıtılıp doyurulduktan sonra üst bölümden dışarı çıkar. Yüzey geriliminin bir sonucu olarak, değişim yüzeyi nedeniyle su düzgün bir şekilde yayılır, tüm yükseklik boyunca düşer. Daha sonra değişim yüzeyi arttırılır. Cebri havalandırma sayesinde soğutulan su, kulenin altındaki eğimli havuza düşer. Daha sonra su süzgeçten emilir. Hava çıkışında bulunan sürüklenme gidericiler, sürüklenme kayıplarını azaltır.

Soğutma kulesinin en karmaşık unsuru, tasarımı esas olarak inşa edildiği malzeme ile belirlenen fan çıkışıdır.

Sıcak su, soğutma kulesinin türüne ve tasarımına bağlı olarak, istenen sıcaklığa kadar soğutulduğu soğutma kulesine girer.

 

Suyun soğutulması aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilebilir:

Atmosferik havanın ters akışı (fan soğutma kuleleri); Sıcak suların püskürtülerek gelişmiş bir alana sahip özel bir dolgu üzerine püskürtülmesi, suyun ince bir film tarafından yayılması ve yavaş akışından dolayı soğuması (kule, atmosferik soğutma kuleleri);
Özel kanallarda su püskürtülerek ve atmosferik havanın doğal çekilmesiyle (ejeksiyon soğutma kuleleri).

Her halükarda, su, ısının bir kısmını veren ve böylece sıcaklığını azaltan hava ile temasa geçer. Gerekli sıcaklığı elde ettikten sonra, su, ısı eşanjörlerine veya sıcaklığı düşürmeye ihtiyaç duyan diğer cihazlara geri döner.