0609
2021
Soğutma ,Kulelerinde ,Blöf ,Sistemi

Soğutma Kulelerinde Blöf Sistemi

Soğutma kuleleri çalışma prensibi gereği kapasitelerine ve büyüklüklerine bağlı olarak su tüketirler. Devamlı taze su girişi olan olan kulelerde yeni gelen suyun kireçten arındırılmış olması hayati önem taşır, yurdumuzda özellikle derin kuyu suyu suları ve bazı illerdeki şebeke suları çok kireçlidir. Yumuşatma cihazı kullanmadan besleme suyunda bu tip sular kullanan işletmelerde kireç vb. mineraller kısa sürede soğutma kulesinin dolgularının tıkanmasına sebep olacaktır.

Kuleden işletmeye, oradan da tekrar kuleye dönen soğutma suları, sıcak soğuk rejiminden ve yüksek dış ortam havası temasından dolayı parazif oluşumların ve bakterilerin kolayca üreyebileceği ortamlar oluştururlar. Hem bu bakteri ve parazitlerin oluşumunu engellemek , hemde kireç kalıntılarının dolguya yapışmadan gerek havuz suyunda askıda tutmak için gerekse çöktürmek için bir çok çeşit kimyasal katkı malzemesi kule şartlandırması için kullanılır.

Bu şartlandırma malzemeleri buharlaşan su ile zamanla oldukça yoğun hale gelir ve tortu, birikinti şeklinde yine kule içinde istenmeyen partiküller oluşturur. Bu yoğunlaşmayı engelleyip belirli seviyede tutmak mümkündür. Belirli sürelerde yoğunlaşmış havuz suyunun belirli kısmının drene edilmesi anlamına gelen soğutma kulelerinde blöf sistemi bu temele dayanır. Soğutma kulelerinde blöfler belirli periyodlarla otomatik olarak yapılabildiği gibi manuel bir sistemle de mümkündür. Gelişen teknoloji ile online ölçüm yapan sistemler ve gerek yeter kadar aralıkta ve miktarda suyun drene edilmesini otomatik olarak sağlamaktadır. Tabiî ki çok daha verimli olan bu sistemler maliyet bakımından henüz yeterli cazibede değildir.