1010
2023
Su, soğutma ,kulelerinin, kullanım, süreleri ,nasıl ,arttırılır

Soğutma Kulesinin Kullanım Süreleri Nasıl Uzatılır?

Soğutma kuleleri, devridaim yapan sudan ısıyı dağıtır ve soğutucuları, klimaları veya daha fazla proses ekipmanını ortam havasına soğutmak için kullanılır. Çevre, buharlaşma süreci yoluyla soğutma kulelerinden gelen ısıyı reddeder. Bu nedenle soğutma kuleleri tasarım gereği önemli miktarda su kullanır.

Soğutma kulesinin doğru şekilde çalışmasını sağlamak genel operasyonlar açısından hayati öneme sahiptir. Örneğin, doğru bakım hava yoluyla bulaşan hastalıkları önleyebilir. Soğutma kulelerinde Legionella'nın önlenmesi, soğutma kulesinin çalıştığı bina veya binalardaki çalışanların ve ziyaretçilerin sağlık ve güvenliğinin korunması açısından hayati öneme sahiptir.

Soğutma kuleleri çeşitli endüstrilerde kullanılır ve çeşitli konfigürasyonlara sahiptir. Bu nedenle gerekli kule bakımları, oluşturuldukları uygulama türüne bağlıdır. Soğutma kulesi  bakım ve onarımı için CTP Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.

Endüstriyel soğutma kulelerinin ortalama ömrü 15-25 yıldır. Ancak bu basit adımların atılması, soğutma kulelerinizin veya soğutma sistemi varlığınızın ömrünü 10-15 yıl daha uzatabilir.

1. Disiplinli Bakımın Sağlanması

Sistematik bir bakım rutini sayesinde beklenmedik soğutma kulesi arızaları önlenebilir. Haftalık görsel incelemeler genellikle sorunu henüz küçükken ve düzeltilmesi kolayken yakalar. Soğutma kulesi fanına ve dişli kutusu/dişli tahrikine özellikle dikkat edilmelidir.

  • Soğutma kulesi dişli tahriklerindeki en zayıf halka, yüksek hızlı salmastradır. Bu contalar genellikle aşınıp sızıntı yapmaya başlamadan önce üç yıl dayanır. Yağ keçesini birkaç yılda bir değiştirin veya sertleştirilmiş aşınma yüzeylerine sahip mekanik yüz keçeleri kullanın.
  • İyi bakım uygulamaları, soğutma kulelerinin yıkıcı ve maliyetli fan kanadı arızalarını önleyecektir. Tüm bıçak takma donanımı üreticinin spesifikasyonlarına göre sıkılmalıdır. Bıçak bağlantı donanımının sıkılığı da yıllık bakım kontrolleri sırasında düzenli olarak doğrulanmalıdır.

2. Etkili bir kimyasal programın uygulanması

Soğutma kulelerini temizlemek ve bakımını yapmak için kullanılan kimyasallar arasında Korozyon Önleyiciler, Kireç Önleyiciler ve Yosun Öldürücüler ve Biyositler bulunur. Bu kimyasalların öncelikli amacı soğutma kulesinin ömrünü uzatmak ve zamanla kirlenme, korozyon ve Legionella gibi bakteriyel maddeleri önlemektir.

  • Örneğin, soğutma kulelerinin karşılaştığı başlıca sorunlardan biri, zamanla su kulesinin mekanik parçalarını zayıflatacak, arızalara ve kulede kullanılan suyun kirlenmesine neden olacak korozyondur. Korozyon inhibitörleri, klorürler ve sülfatlar gibi genel aşındırıcı bileşiklerle doğrudan mücadele eder ve soğutma kulesinin yapısının ve bileşenlerinin zamanla bozulmasını önler.

 

3. Soğutma Kulesi Suyu Temizleme/Arıtmanın İyileştirilmesi

Bir soğutma sistemi içindeki devridaim suyunun uygun şekilde arıtılması ve izlenmesi, sistemin performansını ve güvenilirliğini korumak açısından kritik öneme sahiptir. Soğutma kuleleriniz gerektiği gibi çalışıyorsa Soğutma Kulesi Suyu Arıtma işlemine gerek kalmadığını hissedebilirsiniz.

Ancak her soğutma sistemi benzersizdir. Bu nedenle, genel sorunların (alkalilik ve pH dengesizliklerinden biyofilmlere ve kirletici maddelere kadar) üstesinden gelmek için gereken su arıtma, bir sistemden diğerine farklılık gösterecektir.

Soğutma kulenizin su arıtma stratejisini inceleyebilecek ve soğutma kulenizin su kalitesiyle ilgili olarak atmanız gereken aşağıdaki adımlar konusunda size tavsiyelerde bulunabilecek yetenekli bir su arıtma uzmanıyla çalışmalısınız. Bu, soğutma kulelerinizin ömrünün, verimliliğinin ve etkinliğinin artması sayesinde, uzun vadede zaman ve para yatırımınızın karşılığını verecektir.

4. Sistemin Güçlendirilmesi veya Yenilenmesi

Eski soğutma kuleleri, yepyeni bir sistem satın alma maliyetinin çok altında bir maliyetle yenilenebilir veya yükseltilebilir. Yenileme veya yükseltmeler, soğutma kulesinin bileşenlerini orijinal fabrika spesifikasyonlarına getirebilir. Yenileme sürecinde atılabilecek bazı genel adımlar şunlardır:

  • Korozyonu gidermek için soğutma kulelerinin içini ve tüm metal parçaları kumlama kullanarak temizleyin.
  • Esnek bir epoksi soyma ile metale bir epoksi kaplamanın uygulanması, esnekliği sağlamak ve sızıntıyı önlemek için bağlantı yerlerine uygulanır.
  • Soğutma kulelerinin içindeki dolum ortamının değiştirilmesi.
  • Transfer ortamının veya dolgunun değiştirilmesi ve dolgunun veya ısı transfer ortamının uzun ömürlülüğü, ağırlıklı olarak su ve hava kalitesi ile düzgün çalışmanın bir fonksiyonudur.

Sonuç olarak

Soğutma kulesinin zorlu bir işi vardır. Ayrıca birçok faaliyet, soğutma kulelerinin minimum bakım ve onarımla yıllarca kesintisiz olarak çalışabilmesine bağlıdır. Soğutma kulenizin sistem ömrünün sonuna kadar işiniz için değer üretmeye devam etmesi için bu adımlarla proaktif olun.

Aktif sistemler ararken, alanında uzun yıllara dayanan deneyime sahip bir soğutma kulesi üreticisine danışılması tavsiye edilir. Ayrıca satılık soğutma kulesini sitemizden inceleyebilirsiniz. Biz CTP Mühendislik olarak Türkiye'deki en iyi soğutma kulesi üreticilerinden biriyiz. Soğutma kulesini en uygun fiyatlarla bizden satın alabilirsiniz.